Rozkoszny zrobił kanapkę, że klękajcie narody! W roli głównej arbuz i wyjątkowe pesto

Dodano:
Arbuz Źródło: Shutterstock / OlenaSA
Michał Korkosz znany jako Rozkoszny zaskoczył swoich fanów propozycją kanapki. Jest prosta, a genialna! To połączenie arbuza, fety i wyjątkowego pesto, na które Rozkoszny podał przepis.

Choć połączenie arbuza i fety nie jest niczym nowym, co więcej, to jedno z najmodniejszych połączeń w letnich sałatkach, to Michał Korkosz, bloger i autor bestsellerowych książek kulinarnych, znalazł na nie swój własny sposób. Zrobił kanapkę z arbuzem i fetą, ale sekretem tej prostej przekąski jest wyjątkowe pesto.

Kanapka z arbuzem i fetą według Rozkosznego

„To moje odkrycie tego lata. Kanapka z pesto pistacjowym, arbuzem i fetą. Jakiś czas temu natknąłem się na film, w którym dziewczyna jadła przekąskę z fety włożonej w dwa plastry arbuza (oznaczcie ją, proszę, jeśli wiecie, o kogo chodzi). Jak powszechnie wiadomo, to bardzo udane połączenie w sałatce, ale jakby zrobić z tego prawdziwą kanapkę spojoną zielonym pesto pistacjowym? Absolutna rewelacja!” – zachwala w swoich mediach społecznościowych. Aby każdy z jego fanów mógł skosztować tego niebanalnego przysmaku i zrobić taką kanapkę w domu, Michał Korkosz podał przepis na pesto pistacjowe, które sprawia, że kanapka smakuje wyjątkowo.

Przepis: Pistacjowe pesto Rozkosznego

Przepis na pesto Michała Korkosza.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
813

Składniki

  • ¼ szklanki prażonych pistacji
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka bazylii
  • ⅓ szklanki oliwy
  • ⅓ szklanki parmezanu

Sposób przygotowania

  1. Blanszowanie ziółBazylię wrzuć na chwilę do wrzątku, a następnie przełóż do miski z zimną wodą (może to być woda z lodem).
  2. Robienie pestoZmiksuj wszystkie składniki na pesto.

Jeśli masz jakiekolwiek wątpliwości, jak przyrządzić kanapkę z arbuzem i fetą, to krótki film Rozkosznego, który zamieścił w mediach społecznościowych, rozwieje niejasności.

Co można zrobić z fety i arbuza?

Arbuz i ser feta to letnie, wyjątkowo orzeźwiające i lekkie połączenie. Z tych dwóch składników możesz robić sałatki, lekkie szaszłyki czy arbuzowe steki z grilla (plastry arbuza wystarczy położyć na grillu, a potem posypać pokruszoną fetą).

Pomysł Michała Korkosza na pistacjowe pesto możesz wykorzystać nie tylko w wersji na kanapkę. Takie pesto będzie idealnym dressingiem do sałatki z arbuzem i fetą. Pistacjowe pesto Rozkosznego to doskonałość sama w sobie: możesz je zajadać z kawałkiem dobrego pieczywa albo dodać do makaronu.

Źródło: smaki.pl, www.facebook.com/rozkoszny
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...